Kallistuksenvakaaja eli tuttavallisemmin vakaaja on yksi auton pyöräntuennan tärkeimmistä osista, jolla on huomattava vaikutus ajomukavuuteen ja -vakauteen.
Vakaaja on vankka ja pitkäikäinen osa, mutta ei täysin vikavapaa. Niinpä tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat tämän osan rikkoutumisen merkit ja paljonko sen vaihdolle tulee hintaa.
Mikä kallistuksenvakaaja on?
Kallistuksenvakaaja on venytetyn U-kirjaimen muotoinen poikittaistanko, joka on yhteydessä kumpaankin saman akselin renkaaseen ja joka välittää voimaa renkaiden välillä siten, että se kiertyy akselinsa ympäri ripustukseen asennettujen vipuvarsien avulla.
Kallistuksenvakaajia on olemassa erilaisia. Tavallinen eli ns. MacPherson-vakaaja keksittiin 1950-luvulla, ja vaikka mekanismi on muuttunut, siihen pohjautuu suurin osa nykyään käytettävistä vakaajista, kuten vaikka BMW E46:n kallistuksenvakaaja. Muita vakaajatyyppejä ovat etenkin uusien autojen taka-akselilla suosittu yhdystukiakselityyppinen vakaaja, lähinnä urheiluautoissa käytettävät päällekkäiset kolmiotukivarret, katumaastureissa käytettävä aktiivinen kallistuksenvakaaja sekä harvinaisempi säädettävä mekaaninen vakaaja. Lisäksi on olemassa puoliaktiivisia vakaajia.
Kallistuksenvakaajan tehtävänä on ehkäistä ajoneuvon painon epätasaista jakautumista kaarteeseen ajettaessa ja vähentää näin sen kallistumista. Näin se parantaa ajoneuvon hallittavuutta, ajoturvallisuutta sekä ajo- ja matkustusmukavuutta. Ilman tätä osaa kaartaminen tuntuisi matkustamossa huomattavasti voimakkaammin, mikä lisäisi ali- tai yliohjautumisen riskiä, kun kuljettaja pyrkisi vastaamaan kallistumiseen ohjausliikkeitä tekemällä. Vaikutus tuntuisi varsinkin suurella nopeudella ajettaessa.
Mitkä ovat yleisimmät kallistuksenvakaajan oireet ja mistä ne johtuvat?
Ensimmäiseksi on todettava, että kallistuksenvakaaja kestää useimmiten auton koko käyttöiän, sillä se on tukeva osa, johon ei yleensä kohdistu suoria iskuja tai ympäristön haittavaikutuksia. Tästä johtuen moni ei osaa epäillä vakaajaa, jos autoon ilmestyy epätavallisia oireita. Merkkejä vakaajan ongelmasta voivat olla mm:
Auton kallistelu. Ilmeisin tämän osan oire on tietenkin se, että se ei kykene hoitamaan tehtäväänsä ja ajoneuvo kallistelee kaarteissa ja mutkissa, mikä voi johtaa ohjattavuuden heikentymiseen.
Epätavalliset äänet. Jos kallistuksenvakaaja kolisee, narskuu, ritisee tai kirskuu, siinä voi olla välystä eli sen tanko pääsee liikkumaan enemmän kuin sen pitäisi. Pienestä välyksestä ei ole haittaa, mutta juuri liian suuri välys aiheuttaa ääniä. Kuoppien ja töyssyjen yli ajettaessa saattaa esiintyä pauketta.
Oireiden syypää ei lähes koskaan ole itse tangon vaurio vaan sen nivelten (koiranluiden), kumipuslien ja kiinnitysten kuluminen tai vaurioituminen. Tätä voi esiintyä jo 100 000 ajokilometrin jälkeen.
Toinen oireiden syy voi olla vakaajan virittäminen. Innokas virittäjä saattaa olettaa, että jäykemmän ja paksumman tangon asentaminen kasvattaa sen kapasiteettia ja vähentää korin kallistelua minimiin. Tällöin riskinä on kuitenkin, että auton ali- ja yliohjautuvuus kasvavat ja ajoneuvon yleinen vakaus heikkenee. Vakaajan voi kyllä virittää, mutta virittäminen on tehtävä matemaattisella tarkkuudella eikä mikä tahansa vakaaja käy päinsä.
Epäilen kallistuksenvakaajassa vikaa. Voinko silti ajaa?
Vastaus on kyllä ja ei. Vakaajan vika ei muodosta välitöntä vaaraa ajoneuvolle, joten voit huoleti ajaa korjaamon pihaan. Huomaat kuitenkin varmasti jo matkalla kielteisen muutoksen auton käyttäytymisessä ja ajomukavuudessa. Niinpä vian korjaamista ei kannata lykätä ihan oman ajokokemuksen parantamiseksi ja ongelmien pahenemisen välttämiseksi; jo kulumaan päässeet vakaajan osat voivat rikkoutua nopeasti kokonaan, jolloin ajamisesta tulee epämiellyttävää.
Saatat pohtia, meneekö auto katsastuksesta läpi, jos vakaajassa on vikaa. Läpimeno riippuu lähinnä vian oireista. Pelkkä koiranluiden rikkoutumiseen viittaava kolina ei yleensä ole este katsastuksen läpäisylle, mutta saatat lähteä katsastamolta kotiin korjauskehotuksen kera.
Onko kallistuksenvakaajan vaihto tarpeen?
Vaurioitunut vakaaja kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin ennen ongelmien pahenemista. On kuitenkin tärkeä selvittää, onko kallistuksenvakaajan vaihto todella tarpeen vai riittääkö koiranluiden tai puslien vaihto. 99 %:ssa tapauksista ongelma ei nimittäin ole vakaajatangossa itsessään.
Jos vakaajassa todella on vikaa, sen vaihto kannattaa teettää korjaamolla. Osan vaihto ilman asiaankuuluvaa pätevyyttä voi johtaa virheisiin, jotka heikentävät auton ohjattavuutta ja ajomukavuutta merkittävästi.
Kallistuksenvakaajan puslien vaihto
Vakaajan puslat ovat todennäköisin syypää kolinalle ja muille oireille, kuten ylempänä totesimme. Niinpä niiden vaihto voi tulla autoilijalle eteen.
Puslien vaihtamisen pitäisi olla helpohkoa. Yleensä auto on ensin ajettava rasvamontun päälle tai nostettava tunkilla ja tuettava pukeilla ja kiiloilla. Tämän jälkeen kytketään seisontajarru päälle. Useimmiten on irrotettava pyörät ja pitkittäistukivarsi, joskus myös apurunko. Tämän jälkeen vakaajan kiinnityksiltä on poistettava kuorma, minkä jälkeen voidaan kiertää irti mutterit ja pultit ja irrottaa U-kiinnikkeet. Näiden lukumäärä ja sijainti kannattaa merkitä muistiin. Tämän jälkeen vakaajatangon puslat voidaan irrottaa vetämällä. Puslien irrottamista saattaa helpottaa saippualiuoksen käyttö, mutta jos vakaajan päissä olevien puslien irrottaminen vaikuttaa hankalalta, saatat joutua irrottamaan koko vakaajatangon.
Kallistuksenvakaajan vaihdon hinta
Auton kallistuksenvakaajan hinta määräytyy eri tekijöiden, kuten automerkin ja -mallin perusteella. Yleensä osan hinta vaihtelee 50 eurosta 250 euroon. Lisäksi päälle tulevat työkustannukset, jos teetät vaihdon korjaamolla. Vaihdon kokonaishinnaksi voi siis tulla 100–400 euroa. Vakaajan puslien ja koiranluiden vaihdolle tulee korjaamolla yleensä hintaa 150–300 euroa.
Vaihtokuluja voi olla mahdollista pienentää hankkimalla vakaajan, koiranluut, puslat tai muut osat etukäteen netistä ja viemällä ne korjaamolle vaihdettavaksi, sillä korjaamojen hinnat ovat yleensä verkkokauppaa korkeammat. Eräät korjaamot eivät kuitenkaan suostu asentamaan kuin omia varaosiaan. Tätä kannattaa tiedustella etukäteen.
TOP-tuotteet aiheesta: