Jarrupääsylinteri on auton jarrujärjestelmän sydän. Sen voi sanoa olevan keskeisin osa koko järjestelmää, sillä ilman sitä jarrut eivät toimi lainkaan.
Tässä artikkelissa kerromme ensin, kuinka jarrupääsylinteri oikein toimii, millaisia vikoja siinä yleensä esiintyy ja mitkä niiden oireet ovat. Kerromme myös vinkkejä osan vaihtamiseen.
Jarrupääsylinteri: mikä se on ja miten se toimii?
Jarrupääsylinterin tärkein tehtävä on välittää voimaa jarrupolkimelta jokaisen pyörän jarrukokoonpanoon. Jotta osan toimintaperiaatteen voisi kunnolla selittää, on ensin perehdyttävä osan rakenteeseen.
Jarrupääsylinteri voi ensinnäkin olla joko 1- tai 2-piirinen. Laitteessa on yleensä sekä nestekammio, jossa on jarrujärjestelmään syötettävä neste ja puristuskammio, jonka sisällä mäntä liikkuu. Jarrupääsylinterissä on suuri sekä pieni aukko. Pienen aukon kautta se on yhteydessä sylinteriin ja jarruputkiin ja suuren aukon kautta männän onttoon osaan. Kuppikumi ja reikäkumi toimivat männän tiivisteinä. Kuljettajan painaessa jarrupoljinta jarrunesteen hydraulinen paine kasvaa ja jarrupääsylinterin mäntä painuu. Paine liikkuu jarruputkien kautta jokaisen pyörän sylinteriin, joiden avulla jarrusatulan mäntä painaa jarrupalat jarrulevyjä vasten. Tällä tavoin pyörien pyörimisvauhti hidastuu ja koko auto hidastaa vauhtiaan.
Kun auton kuljettaja taas nostaa jalan jarrupolkimelta, jarrupääsylinterissä oleva jousi ohjaa männän takaisin pysäytintä vasten. Tällöin hydraulineste virtaa takaisin männän ohi syntyneessä tyhjiössä.
Yleensä jarrupääsylinteri sijaitsee moottoritilan paloseinässä lähellä jarrupoljinta, mutta sen sijainti riippuu tietysti autosta. Mikäli autossa käytetään jarrutehostinta, sen sijainti on yleensä samassa paikassa jarrupääsylinterin kanssa eli moottorin paloseinässä lähellä jarrupoljinta. Osan yhteydessä on usein lisäksi jarrunestesäiliö ja paineensäätöventtiili.
Jarrupääsylinterin viat ja yleisimmät oireet
Onko autosi jarrupääsylinteri rikki? Mikäli huomaat seuraavassa lueteltuja vikoja tai oireita, kannattaa osa tarkistaa.
- Epäpuhtaudet jarrunesteessä. Jarrunesteen tulisi olla vaalean kellertävää tai kirkasta. Mikäli neste on tummaa tai siinä on likaa, saattaa joku jarrujen osista tai jarrupääsylinteri vuotaa ja päästää jarrujärjestelmään ilmaa.
- Muutokset jarrutuskäyttäytymisessä. Mikäli jarrupääsylinterissä on vikaa, voi auton jarrutuskäyttäytyminen muuttua. Mikäli jarrutusmatka pitenee, jarrutusvaste heikkenee, jarrut niin sanotusti laahaavat tai auto puoltaa, kannattaa laite tarkistaa.
- Muutokset jarrupolkimen tuntumassa. Mikäli autosi jarrupoljin tuntuu löysältä tai epätavallisen pehmeältä, saattaa jarrujärjestelmässä olla vuoto. Muutokset tuntumassa voivat viitata myös ilmaan jarrujärjestelmässä. Mikäli syytä epätavalliseen tuntumaan ei löydy muualta, kannattaa aina tarkistaa, missä kunnossa jarrupääsylinteri on.
- Vajaa jarrunesteen määrä. Jarrujen toiminta muuttuu ja paine järjestelmässä vähenee, mikäli hydraulinestettä pääsee vuotamaan ulos järjestelmästä joko pääjarrusylinterin tai muiden osien kautta. Mikäli nesteen määrä jarrunestesäiliössä näyttää olevan alhainen eikä nesteen täyttämisestä ole apua, saattaa järjestelmässä olla vuoto. Koko laite ja sen ympäristö kannattaa tällöin tarkistaa.
- Kirskuvat äänet jarruttaessa. Jarruttaessa kuuluvat epätavalliset äänet saattavat viitata rikkinäiseen tai rikkoutumaisillaan olevaan jarrupääsylinteriin. Mikäli taka- ja etujarrujen välinen paine on epätasainen, jarrupalat kuluvat tavallista nopeammin tai epätasaisesti, mikä saattaa aiheuttaa kirskuvia ääniä. Ääni ei siis kuulu itse pääjarrusylinteristä.
Jarrupääsylinteri: vaihto
Mikäli autosi jarrupääsylinteri hajosi, ei ole syytä huoleen. Laite on melko yksinkertaista vaihtaa itse. Tarvitset osan vaihtamiseksi autopukkeja ja tunkin, uuden jarrupääsylinterin ja varaosat, jakoavaimen, räikkäavaimen ja hylsyjä, talttapääruuvimeisselin, jarrujen ilmaussarjan, tyhjennysastian, puhdistusainetta sekä sopivaa jarrunestettä. Seuraavassa on lueteltuna vaihdon vaiheet:
- Tunkkaa auto ylös ja käytä autopukkeja auton tukemiseen.
- Poista vanha jarrupääsylinteri. Paikanna jarruputket, jotka on liitetty jarrupääsylinteriin ja löysää niitä käyttämällä hylsy- tai jakoavainta sekä voiteluainetta, jotta ne voidaan poistaa ilman, että roskia pääsee sisälle järjestelmään. Irrota sitten itse jarrupääsylinteri ja laita se tyhjennysastiaan, jotta välttyisit suuremmalta sotkulta.
- Asenna uusi pääjarrusylinteri paikalleen. Varmista, että uusi osa sopii varmasti yhteen autosi kanssa. Puhdista laitteen asennuspaikka ja siirrä putkia tarpeen vaatiessa. Paina mäntää 10–15 sekunnin ajan, kunnes siitä on jäljellä enää vain muutaman millimetrin pituinen osio. Kiristä sen jälkeen jarruputket ja tarkista liitokset, jotta niissä ei olisi vuotoja.
- Kaada tuoretta nestettä jarrunestesäiliöön. Muista aina käyttää auton valmistajan suosittelemaa jarrunestettä.
- Ilmaa jarrut. Aloita ilmaus jarrupääsylinteristä kauimpana sijaitsevasta pyörästä ja siirry sitten pyörä kerrallaan lähemmäs. Pyydä toista henkilöä auttamaan tai käytä apunasi jarrujen ilmaussarjaa. Ilmaa jarruja, kunnes jarrunesteessä ei enää ole ilmakuplia.
- Tarkista, että jarrut toimivat. Työ on valmis!
Huomaa! Laitetta vaihdettaessa tulee aina käyttää suojavälineitä, kuten suojakäsineitä ja -laseja. Ajoneuvokohtaiset vaihto-ohjeet kannattaa myös tarkistaa auton ohjekirjasta.
Mikäli tarvitset autoosi uuden jarrupääsylinterin, sen voi ostaa helposti verkosta. Käytä apunasi OE-numeroa, auton rekisterinumeroa tai ajoneuvon mallia ja tuotenimeä, kuten esimerkiksi ”Volvo 240 jarrupääsylinteri”.
Suosituimmat aiheeseen liittyvät tuotteet: