Auton apukäynnistin välittää virtaa autolle tilanteessa, jossa akku on tyhjentynyt ja auto pitäisi käynnistää. Se on siis tärkeä lisävaruste auton jättäessä tien päälle.
Tässä artikkelissa kerrotaan, millaisia erilaisia apukäynnistimiä markkinoilta löytyy, miten ne eroavat toisistaan ja miten niitä käytetään.
Mihin auton apukäynnistintä tarvitaan?
Auton akun tyhjeneminen kesken ajomatkan on jokaisen autoilijan painajainen. Mikäli auto ei enää pysähdyksen jälkeen käynnisty, voit yrittää käynnistää auton itse tai soittaa hinaus- tai tiepalvelun apuun. Mikäli auton käynnistämistä haluaa yrittää itse, voi käyttää apukäynnistintä. Se on laite, joka syöttää autolle virtaa, jotta se pystyy jälleen käynnistymään.
Apukäynnistimiä on markkinoilla erilaisia – ne voivat olla pelkkiä kaapeleita, joiden avulla virtaa saa toisesta autosta, tai itsenäisiä laitteita. Voit lukea lisää eri apukäynnistintyypeistä tämän artikkelin seuraavasta kappaleesta.
Itsenäiset apukäynnistinlaitteet on varustettu korkeajännitteisellä litiumioniakulla, joka on riittävän tehokas syöttämään tarpeeksi virtaa moottorin käynnistämiseksi. Akun voi ladata, ja varsinkin uudemmissa apukäynnistimissä sen varaus säilyy jopa vuoden ajan. Laitetta ei siis tarvitse olla koko ajan lataamassa, ja joillain malleilla yhdellä latauksella voi käynnistää ajoneuvon useita kertoja. Joitain malleja voi myös käyttää varavirtalähteenä, aivan kuin matkapuhelinten lataamiseen tarkoitettuja virtapankkeja.
Auton apukäynnistin: eri tyypit
Markkinoilla on monenlaisia käynnistimiä, joista yleisimpiä ovat:
- Käynnistyskaapelit autoosi. Apukäynnistinkaapelit ovat helposti mukana pidettävät, sillä ne koostuvat vain parista johtoja, jotka vedetään ajoneuvosta toiseen antamaan virtaa. Niiden käyttö on myös hyvin yksinkertaista. Kannattaa huomioida, että markkinoilla olevien tuotteiden paksuus, pituus, puristintyypit ja virransyöttökapasiteetti voivat erota toisistaan.
- Apukäynnistin/auton akkulaturi. Apukäynnistinlaitteet tai auton akkulaturit ovat yleensä varustettu erillisellä akulla, joka syöttää virtaa auton akkuun. Tällaiset laitteet vaihtelevat etenkin kooltaan, sillä ammattilaiset käyttävät yleensä suurikokoista laturia, jonka voi yhdistää verkkovirtaan, ja jossa on korkean kapasiteetin akku. Markkinoilla on myös hyvin pieniä apukäynnistimiä, jotka kulkevat helposti mukana. Mukana kuljetettavia laitteita tulee muistaa ladata silloin tällöin, jotta niissä olisi tarpeeksi virtaa tosipaikan sattuessa. Apukäynnistyslaitteiden kaikista tärkein etu on, että auton saa käyntiin ilman toista ajoneuvoa.
Apukäynnistimen käyttöohjeet
Apukäynnistimen käyttäminen on yksinkertaista sen tyypistä riippumatta. Alla on yleisluontoiset käyttöohjeet käynnistimen käyttöä varten.
Huomaa! Lue aina myös auton ohjekirja ja tuotteen mukana tulevat käyttöohjeet, sillä ne saattavat poiketa alla olevista ohjeista. Kun yhdistät kaapelit auton akkuun, noudata huolellisuutta ja käytä aina suojahansikkaita. Kytke sytytysvirta pois päältä ja sammuta moottori aina ennen kuin käytät apukäynnistintä. Mikäli havaitset akussa vaurioita tai se kipinöi, keskeytä käynnistys välittömästi.
Apukäynnistin: käyttöohje
- Kytke sytytysvirta pois päältä ja sammuta auton moottori.
- Kytke punainen (positiivinen) kaapeli auton akun positiiviseen napaan.
- Aseta musta (negatiivinen) kaapeli auton osalle, joka ei johda sähköä, esimerkiksi moottorilohkolle.
- Varmista, että molemmat liittimet ovat vankasti ja oikein kiinnitetty akun napoihin.
- Kytke apukäynnistinlaite päälle, mutta älä vielä kytke sytytysvirtaa päälle.
- Odota hetki.
- Kytke sytytysvirta päälle ja käynnistä moottori.
- Jos moottori käynnistyi onnistuneesti, sammuta laturi ja irrota laturin kaapeli akun navasta.
- Kotiin päästyäsi lataa apukäynnistin taas täyteen, mikäli käytät kannettavaa mallia.
- Mikäli moottori ei käynnistynyt, ota yhteys tiepalveluun tai hinauspalveluun.
Apukäynnistinkaapeli: käyttöohje
- Parkkeeraa virtaa antava auto lähelle ladattavaa autoa. Varmista, että käynnistyskaapeli varmasti ylettyy autosta toiseen eikä se ole liian tiukalla.
- Sammuta moottorit ja kytke sytytysvirta pois molemmista autoista.
- Avaa konepellit.
- Irrota molempien autojen akkujen napojen suojukset.
- Paikanna akkujen negatiivinen (-) ja positiivinen (+) napa. Yleensä positiivinen napa on punainen, mutta navat voi olla myös merkitty plus- ja miinusmerkein.
- Jos akkujen navat ovat likaiset, puhdista ne.
- Kiinnitä punaisen käynnistyskaapelin puristin tyhjän akun positiiviseen napaan. Varmista, että se on tukevasti paikallaan.
- Kytke punaisen käynnistyskaapelin toinen pää virtaa antavan auton akun positiiviseen napaan.
- Kiinnitä mustan kaapelin toinen pää virtaa antavan auton akun negatiiviseen napaan. Varmista, että se on tukevasti paikallaan.
- Aseta mustan kaapelin toinen pää paljaalle metallipinnalle sen maadoittamiseksi.
- Käynnistä virtaa antava auto. Anna sen käydä muutama minuutti.
- Jos auto, jonka akku oli tyhjentynyt, käynnistyi ongelmitta, irrota ensin varovasti mustan kaapelin toinen pää auton metallipinnalta.
- Irrota sitten mustan kaapelin toinen pää virtaa antavan auton akusta.
- Sen jälkeen irrota punaisen kaapelin puristin virtaa antavan auton akusta.
- Irrota punaisen kaapelin toinen pää sen auton akusta, jolle virtaa annettiin.
- Jos moottori ei käynnistynyt, ota yhteys hinaus- tai tiepalveluun.
Mikäli et vielä omista apukäynnistintä, sen voi hankkia vaivattomasti verkosta. Koska tuotteita on markkinoilla monenlaisia, budjettiisi ja tarpeisiisi sopivan laitteen valinta on helppoa. Etenkin pienet apukäynnistimet ovat käteviä, sillä ne voi pitää aina autossa mukana.
Jos autosi akulla on taipumusta tyhjentyä vähän väliä, kannattaa hankkia apukäynnistimen sijaan uusi akku. Sopivan akun löytämiseen voi käyttää auton valmiste- tai rekisterinumeroa tai tuotenimeä ja automallia (esimerkiksi ”Volvo V70 akku”).
TOP-tuotteet aiheesta: